Basisscholen in Noord-Drenthe kunnen kinderen extra lessen geven

Scholen in Noord-Drenthe en de provincie Groningen kunnen vanaf 1 september volgend jaar aanspraak maken op geld voor extra onderwijs. Als ereschuld vanwege de gaswinning kan elke school twee tot zes uur extra les gaan geven.
“Het kan gaan om zwemles, sport of muziekonderwijs, maar ook om extra aandacht voor bijvoorbeeld rekenen of taal”, zegt Henk Nijboer, bedenker en kwartiermaker sociale agenda. “Het is maar net waar op de scholen behoefte aan is.” Op deze manier moeten achterstanden in het onderwijs worden weggewerkt.
Het geld is afkomstig van de overheid. Die geeft de komende dertig jaar jaarlijks honderd miljoen aan de provincie Groningen en de Noord-Drentse gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze als compensatie voor de gaswinning. Een ereschuld die wordt ingelost. Een deel van dit geld is bedoeld voor het basisonderwijs.

Achterstanden in het onderwijs

Volgens Nijboer zijn de achterstanden in het onderwijs in het Noorden groot. “Voor elke leerling komt er ruimte om twee uur extra les per week te krijgen. Leerlingen die het het meeste nodig hebben, kunnen zes uur extra les per week krijgen.” Daarbij gaat het niet direct om extra reken- of taallessen. “Dat kan bijvoorbeeld ook zwemles of muziekles zijn, als daar veel vraag naar is. Stel je voor dat je iemand in de klas hebt die vanwege de financiële situatie van zijn ouders nog nooit een muziekinstrument in zijn handen heeft gehad. Nu kan hij erachter komen of hij talent heeft en iets leuk vindt.”
Enkele scholen in Noord-Nederland hebben deze mogelijkheid al en ook in plaatsen als Rotterdam en Kerkrade wordt ermee geëxperimenteerd. “In Kerkrade zag ik een meisje dat normaal erg stil is in de klas. Tijdens toneellessen nam ze een andere rol aan en werd het ineens een heel ander meisje.” Het kan volgens Nijboer er onder meer voor zorgen dat pestgedrag vermindert. “Kinderen zien andere kinderen op een andere manier. Dat kan heel positief werken.”

Enthousiasme

De scholen in het Noorden die nu al experimenteren met extra lesuren, zijn volgens Nijboer erg enthousiast. “Het is extra. Maar op dit moment is er geen structureel geld voor scholen die hier aan mee willen doen. Dat gaat straks veranderen. Dat betekent dat ze echt beleid kunnen maken en docenten kunnen aantrekken.”
“Dat heeft ook voordelen voor bijvoorbeeld de cultuur- en sportsector”, vervolgt de kwartiermaker. “Vakmensen uit deze sectoren kunnen straks mogelijk enkele uren voor de klas gaan staan.”

Meer plannen

Nijboer denkt niet dat elke school in Noord-Drenthe al vanaf september gebruik kan maken van het extra geld. “Een aantal scholen heeft zich al bij mij gemeld dat zij dit graag willen. Andere scholen hebben misschien meer tijd nodig. Maar dat is geen probleem. Het geld is er.”
Naast geld voor het basisonderwijs werkt Nijboer ook aan plannen voor onder meer het voortgezet onderwijs. Alle plannen staan in het teken van het verbeteren van de leefbaarheid, armoedebestrijding en het verbeteren van de volksgezondheid. In januari komt de kwartiermaker met de definitieve plannen voor het basisonderwijs.

Dit is een artikel van