Zo is Landschap met een boerderij uit 1883 te zien in museum De Buitenplaats in Eelde (6 september, 10.00 – 17.00 uur), het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam (7 september, 13.00 – 17.00 uur) en theater De Tamboer in Hoogeveen (8 september, 13.00 – 16.00 uur). Alle locaties openen die dag gratis hun deuren. Nu de aquarel op reis gaat naar onder meer Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord keert het kunstwerk eventjes terug in de regio waar het ooit is gemaakt.
Veertig jaar lang in Canadese handen
Voordat de Drentse Van Gogh gekocht werd, was het werk veertig jaar in het bezit van een Canadese familie. Het kunstwerk werd amper aan het publiek vertoond, maar was vorig jaar wel te zien in de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe, in het Drents Museum.
Vincent van Gogh verbleef in het najaar van 1883 drie maanden in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Ook maakte hij een dagtripje naar Zweeloo. Van Gogh maakte in die periode meerdere schilderijen en tekeningen. Ook zijn brieven aan zijn broer bewaard gebleven.
Geïnspireerd door Drents landschap
Volgens kenners raakte Van Gogh geïnspireerd door het Drentse landschap. “Hij vond er de rust en ruimte om na te denken over zijn kunstenaarschap en om te experimenteren. Hij oefende met thema’s, technieken en kleuren”, zegt het Drents Museum.
Landschap met een boerderij wordt gezien als “een eerste aanzet naar de expressieve Franse meesterwerken, die hem tot een van de meest geliefde kunstenaars ooit maakten”. Volgens het museum koos Van Gogh voor een “gedurfd kleurenpalet”.
De aquarel kostte 2,4 miljoen euro. Het Drents Museum betaalde acht ton. De rest van het bedrag kwam van de provincie Drenthe en fondsen zoals het Mondriaan Fonds en de VriendenLoterij.
In 2019 kocht het museum al Onkruid verbrandende boer voor 2,8 miljoen euro, samen met het Van Gogh-museum in Amsterdam. De eerste Drentse Van Gogh – De Turfschuit – werd in 1997 voor 2 miljoen gulden gekocht. Drents Museum-directeur Harry Tupan hoopt ooit nog een vierde Van Gogh binnen te halen: het schilderij met daarop het kerkje van Zweeloo. “Dat doek moet nog bij iemand thuis liggen. Ik ben ervan overtuigd dat het ooit eens opduikt”, zei hij daar eerder al over.
Dit is een artikel van: