Nou, beroerd, is het korte antwoord. Assenaar Harry Haddering, ambassadeur van het VN-Gehandicaptenverdrag, is daar teleurgesteld over.
In 2016 tekende Nederland het VN-Gehandicaptenverdrag en in de tekst van het verdrag staat dat ons land in 2025 helemaal toegankelijk zou moeten zijn voor mensen met een beperking. Maar er moet nog veel gebeuren.

Rolstoel op roltrap?

We hebben afgesproken op het Koopmansplein in Assen en alleen daar al kan Haddering meerdere voorbeelden laten zien van slechte toegankelijkheid. Zo heeft het sushi-restaurant alleen roltrappen en Warenhuis Van der Veen klapdeuren die Haddering niet kan openen. “Ik moet mijn partner vragen om daar in de winter boodschappen te halen. In de zomer staan alle deuren open en kan ik zelf naar binnen.”
Ook vlakbij het Koopmansplein laat Haddering een voorbeeld zien: een blindengeleidepad dat eindigt, maar geen nieuw begin heeft. “Dan sta je daar als blinde of slechtziende voor een druk fietspad en je hebt geen idee waar je naartoe moet”, zegt Haddering verontwaardigd.
“Het doet me best wel pijn dat je in een land leeft waar je soms als tweederangs burger wordt behandeld. Nederland is wat dit betreft echt nog een ontwikkelingsland”, aldus Haddering.

Toegankelijkheid staat niet voorop

Een van de redenen waarom de toegankelijkheid niet beter wordt, is dat ondernemers kosten moeten maken. “Maar het lijkt me dat ze meer omzet zouden maken als de toegankelijkheid van winkels en restaurants beter zou zijn”, vermoedt Haddering.
De landelijke overheid maakt niet echt werk van de verbetering van toegankelijkheid. Het vorige kabinet dacht nog 16 jaar nodig te hebben om dit te regelen en het huidige kabinet heeft die lijn volgens Haddering overgenomen.
Bij gemeenten heeft het ook geen prioriteit. “In 1992 heeft Assen de Wereldspelen voor Gehandicapten georganiseerd. Toen is de bezem door de stad gegaan en is alles aangepakt. Maar sindsdien is er weinig gebeurd”, vertelt Haddering.

Meepraten nodig

Hij vindt het de hoogste tijd dat mensen met een beperking als volwaardige gesprekspartner worden gezien door gemeentes. “Er zijn al veel rapporten verschenen, maar ik weet niet in welke la die zijn verdwenen. Kijkend naar de vergrijzing, dan denk ik dat het een belangrijk thema bij alle Drentse gemeenten zou moeten zijn. Het zou hoog op de agenda moeten staan.”
Als voorbeeldland noemt hij de Verenigde Staten. “Het openbaar vervoer is daar volledig rolstoeltoegankelijk. En alle panden moeten daar al sinds de jaren 80 toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.”

Hoop op eigen initiatief ondernemers

Maar zover is het hier nog lang niet. Haddering hoopt dat het huidige kabinet de handschoen oppakt. Hij is daar voortdurend voor aan het lobbyen. De nieuwe staatssecretaris heeft zijn contactverzoek via LinkedIn goedgekeurd.
Maar het kan nog jaren duren voordat er echt beleid komt en Haddering hoopt dat ondernemers in Drenthe een voorbeeld nemen aan een bakker in Assen. Die heeft een plankje gelegd voor de drempel. “Wat zou het kosten? Een paarhonderd euro? Maar voor mij is het dan wel prettig om hier binnen te komen.”

Dit is een artikel van