Want alle subsidieregelingen zijn nu bekend. Vorig jaar werd al de stoppersregeling bekend, en nu ook de innovatieregeling en verplaatsingsregeling.
Boeren die te veel stikstof uitstoten en vlak bij kwetsbare natuurgebieden zitten, moeten de stikstofneerslag verminderen. In juni vorig jaar werd een stoppersregeling bekend, waar 65 Drentse boeren zich voor hebben aangemeld. Het kabinet trekt nu 60 miljoen euro voor innovatieve stalsystemen en luchtwassers. De subsidieregeling gaat open vanaf 21 oktober 2024. Voorwaarde voor het aanvragen van de deze subsidie is dat het aantal dieren op het boerenbedrijf vijf jaar niet toeneemt.

Juridisch houdbaar?

“Het is nog afwachten of het gebruik maken van innovatieve stalsystemen of luchtwassers als methode om stikstofneerslag te verminderen, standhoudt bij de rechter. Als je met innovatie aan de slag wil, dan is dat moeilijk om dat juridisch te borgen en daarom is het maar de vraag hoe bruikbaar deze subsidieregeling is”, zegt Arend Steenbergen van de Drentse afdeling van LTO.
Voor vrijwillige verplaatsing van een boerenbedrijf nabij Natura 2000 dat te veel stikstof uitstoot, is in totaal 105 miljoen euro beschikbaar. Op de nieuwe locatie mag geen of moet wezenlijk minder stikstofneerslag worden veroorzaakt op overbelaste Natura 2000-gebieden. De locatie kan ook in een ander land binnen de Europese Unie zijn.

LTO positief over verplaatsingsregeling

“Het aantal stoppers is fors. Dat vind ik zonde. Als je wilt blijven boeren en je krijgt ondersteuning bij het verplaatsen van je bedrijf, dan is dat goed. Dus ik denk dat die regeling om te verplaatsen positief is”, aldus Steenbergen.
Volgens Steenbergen is het nog behoorlijk lastige afweging welke regeling het beste uitpakt. Boeren kunnen gebruikmaken van een gratis zaakbegeleider die hen als vast aanspreekpunt informeert en ondersteunt. “Boeren zijn ondernemers en hebben een netwerk. Als LTO hebben we ook onze eigen adviseurs. Het lijkt me logischer om die te raadplagen in plaats van dat je daar een externe adviseur voor vraagt. Maar het is natuurlijk mooi dat die ondersteuning beschikbaar is”, vindt de voorzitter van de Drentse tak van LTO.

Nog geen oplossing voor PAS-melders

In november komt er nog een regeling voor houders van melkgeiten, vleeskalveren, vleeseenden en konijnen. Maar voor de bedrijven die geen vergunning hebben, terwijl die eerder wel was toegezegd, de zogeheten PAS-melders, is nog steeds geen oplossing.
“Het kabinet geeft wel aan dat het prioriteit heeft. Het zal wel lastig zijn. Doordat er stoppers zijn, komt er wellicht ruimte vrij en die ruimte kun je benutten voor PAS-melders. Daar zou je wel naar moeten kijken. PAS-melders hebben buiten hun schuld geen vergunning en moeten zo spoedig mogelijk worden gelegaliseerd”, besluit Steenbergen.

dit is een artikel van