Daarmee komt er een vroegtijdig einde aan het storten van grond in de plas. Het oorspronkelijke plan om in de omgeving van de Grote Moere een natuur- en recreatiegebied aan te leggen is van de baan.

Kritiek

Inwoners van Grolloo en Papenvoort hadden veel kritiek op de stortingen van Staatsbosbeheer. Ze zijn de vele vrachtwagens die de dorpen jarenlang passeerden zat en maakten zich bovendien zorgen over de kwaliteit van de grond die werd aangevoerd.
In en rondom de plas vonden inwoners regelmatig onder meer plastic, piepschuim en bouwafval. Dorpsbelangenvereniging VDGO besloot daarom onderzoek te doen naar het storten van grond in de omgeving van de Grote Moere.

Geen vergunning

VDGO kwam er vorig jaar achter dat Staatsbosbeheer al zeker tien jaar lang geen vergunning had voor het storten van de grond. De gemeente Aa en Hunze liet de werkzaamheden stilleggen en stelde onderzoek in naar de bodem- en waterkwaliteit.
Uit beide onderzoeken kwamen geen noemenswaardige vervuilingen naar voren, maar VDGO bleef kritisch. De inwoners willen dat Staatsbosbeheer de Grote Moere minimaal tien jaar met rust laat, om de natuur de kans te geven zich te herstellen.

Herstel

“We kunnen er niet om heen dat er nog veel vrachtwagens af en aan gaan rijden de komende jaren”, legt Oncko Burghgraef van VDGO uit. “Er moet namelijk nog een laag schone zand op het zand van Staatsbosbeheer komen.”
Maar wat de werkgroep betreft is het nu vooral tijd om vooruit te kijken, waarbij het belangrijkste doel het herstel van de natuur is. En dat kan razendsnel gaan, legt Burghgraef uit. “Er is hier voor het eerst in jaren weer eens een aalscholver gezien. Dat komt omdat er sinds een tijd weer vis in de vijver te vinden is.”

Onderzoek

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer laat weten dat naast de laag schone grond ook het talud verstevigd wordt, zodat het niet instort bij slecht weer. Ook gaat Staatsbosbeheer extra onderzoek laten doen naar een mogelijke olievervuiling en de vondst van chemische stoffen in de bodem. Eerder liet een woordvoerder aan RTV Drenthe weten niet van plan te zijn om nog onderzoek te doen, maar dat bleek een vergissing.
De omwonenden willen graag zo snel mogelijk met Staatsbosbeheer en de gemeente om de tafel om het vervolg in goede banen te leiden. Burghgraef: “We denken dat we het wel tot een goed einde kunnen brengen. De zaak moet worden afgewerkt, daar moeten we goede afspraken over maken.”
Over de verdere toekomst van het gebied wil Staatsbosbeheer de komende tijd in gesprek met onder meer de gemeente, het waterschap en de inwoners van Grolloo.
dit is een artikel van