Ze eisen dat het verbod op uitbreiding van de nachtopvang onmiddellijk wordt ingetrokken. Maar de gemeente weigert dat. Vanmiddag staan ze tegenover elkaar voor de rechter.
In december stelde de Raad van State de eigenaren van ’t Ruige Veld al in het gelijk in hun strijd tegen een verbod op 24-uurs opvang. Daar zijn de partijen al vijf jaar over in gevecht.

Verkeerde weg

De gemeente Aa en Hunze wil niet langer dat er een groep van 24 zorgcliënten dag en nacht op het terrein woont. Stichting Phusis begeleidt deze bewoners bij hun problemen, en zorgt voor dagbesteding. Maar volgens de gemeente is er overlast. Daarom paste ze het bestemmingsplan voor het gebied aan, en kwam er een streep door nachtopvang.
Maar volgens de Raad van State is dat de verkeerde weg, zo was het oordeel op 11 december. Als er overlast is, moet Aa en Hunze dat op een andere manier de kop indrukken, bijvoorbeeld via handhaving en niet via het bestemmingsplan.

Streep door uitbreiding

Maar intussen zette het college van B en W – achter gesloten deuren en gesteund door de raad – ook snel een streep door verdere uitbreiding van nachtopvang voor zorgcliënten. Daarmee is het gebied ‘op slot gezet’. De eigenaren van ’t Ruige Veld en zorginstelling Phusis vinden dat dit besluit zo snel mogelijk van tafel moet. Zeker nu het hoogste rechtscollege vorig jaar december het verbod op nachtopvang vernietigde.

‘Onbeperkt toegestaan’

“Het aanbieden van nachtopvang is vanaf deze uitspraak onbeperkt toegestaan. Hierdoor zou Phusis direct hulpbehoevenden, die nachtzorg nodig hebben, direct kunnen plaatsen”, aldus de advocaten namens ’t Ruige Veld en Phusis.
Volgens de partijen liggen plannen voor concrete uitbreiding van de zorgplekken al langere tijd klaar. De gebouwen zijn ervoor opgeknapt voor vele tonnen. “En op de wachtlijst van Phusis staan meer dan tachtig hulpbehoevenden die deze zorg nodig hebben”, aldus de advocaten van ’t Ruige Veld en Phusis.

Onrechtmatig

Volgens hen is ’t Ruige Veld al sinds jaar en dag in gebruik als zorgterrein, met allerlei soorten van zorgverlening. De nachtzorg van Phusis past hier naadloos in. De partijen snappen niet dat Aa en Hunze er de laatste jaren alles aan doet om daar de zorg weg te halen, terwijl er juist grote behoefte is aan geschikte zorgplekken voor mensen met aanpassings- en verslavingsproblemen.
Ze vinden dat de gemeenteraad van Aa en Hunze ‘op onrechtmatige wijze’ uitbreiding van nachtzorg tegenhoudt. Maar het college van burgemeester en wethouders weigert het besluit weer in te trekken, ondanks de verloren zaak in december bij de Raad van State. Daarom treffen beide partijen elkaar vanmiddag weer voor de rechter.

Vijf jaar strijd

Over dag- en nachtzorg op ’t Ruige Veld wordt intussen vijf jaar strijd geleverd met juridische procedures over en weer. Aa en Hunze wil er vanaf, na slechte ervaringen met een nog niet officieel gecertificeerde zorginstelling. Dat was de inmiddels failliete stichting Altijd Zorg. Die had de boel niet voor elkaar, vond de burgemeester, en dat zorgde volgens hem voor gevaarlijke situaties.
Phusis heeft destijds de zorg overgenomen. En de eigenaren hebben de zorgpaviljoens voor vele tonnen opgeknapt. Die dreigen met een schadeclaim van maar liefst 6,5 miljoen euro als de gemeente de zorgbestemming er definitief afhaalt. Zij kochten het terrein toen dag- en nachtzorg nog was toegestaan volgens het bestemmingsplan.

dit is een artikel van