Het evenement wordt vanavond ingeluid met de openingsceremonie op de Champs-Élysées en de Place de la Concorde. Lees hieronder in welke sporten onze Drentse troeven actief zijn.
Twee van de vier actieve Drenten behoren tot de geselecteerde mannen-rolstoelbasketballers. Quinten Zantinge was er op 16-jarige leeftijd al bij op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij is in clubverband actief voor het Duitse RSV Lahn-Dill. Ook voor landgenoot Gijs Even worden het, na deelname in Rio, zijn tweede Paralympics.
De Nederlandse rolstoelbasketballers moeten morgenavond voor de eerste keer aan de bak. Om 21.30 uur wacht het eerste pouleduel met Australië. Op zaterdag en zondag volgen de overige groepswedstrijden tegen Verenigde Staten en Spanje. Een eventuele finale staat voor zaterdag 7 september op de rol.

Om het rolstoelbasketbal zo eerlijk mogelijk te houden, worden spelers onderverdeeld op basis van hun handicap. Die variëren tussen 1 (zwaarste handicap) en 4,5 (lichtste handicap).
Het puntentotaal van de vijf spelers binnen de lijnen mag de 14 niet overschrijden. Dat moet ertoe leiden dat teams eerlijk ten opzichte van elkaar worden samengesteld en de sport toegankelijk blijft voor atleten met verschillende handicaps.

Rolstoeltennisser Tom Egberink kan zich opmaken voor zijn vierde Paralympische Spelen. Tijdens zijn laatste deelname sloeg hij een dubbelslag. In het enkelspel won hij zilver, bij het ‘dubbelen’ pakte hij brons met teamgenoot Maikel Scheffers.
Kan de Dalenaar na zijn Wimbledon-titel in 2012 opnieuw boven zichzelf uitstijgen? Het tennistoernooi op het gravel van Roland Garros begint vrijdag 30 augustus. Egberink komt wederom in actie in het enkel- en dubbelspel.
Egberink en de overige rolstoeltennis-atleten uit Nederland komen uit de in quad-klasse. Die is bedoeld voor spelers die naast een beperking aan hun benen ook een beperking aan hun armen hebben. Dat kan het gevolg zijn van een hoge dwarslaesie, halfzijdige verlamming, of amputaties aan zowel arm als been.

Het rijtje Drentse paralympiërs wordt vervolledigd door Annemarieke Nobel uit Schoonloo. De 65-jarige para-dressuurruiter debuteert op de Paralympische Spelen. Dat doet ze in Parijs met haar paard Doo Schufro.

In blakende vorm

Nobel is meer dan een laatbloeier. Sinds 2016 timmert ze met paard Doo Schufro gestaag aan de weg op internationaal niveau. Sinds vorig jaar heeft het tweetal echt de smaak te pakken, met winst in selectiewedstrijden en een zilveren plak op het NK.
De eerste keer dat Nobel en Doo Schufro ten tonele verschijnen, is dinsdag 3 september. De paradressuur-wedstrijden worden afgewerkt bij het kasteel van Versailles.
Net als in het rolstoelbasketbal zijn ruiters in het paradressuur onderverdeeld in klasses (zogeheten grades). Grade I, waar Nobel deel van uitmaakt, is voor ruiters met de zwaarste beperkingen. De andere categorieën zijn II, III, IV en V, waarvan die laatste is bedoeld voor deelnemers met de meest lichte complicaties, die zich beperken tot bijvoorbeeld één of meerdere ledematen.

De vier Drentse paralympiërs zijn onderdeel van de Nederlandse equipe die bestaat uit 86 sporters. Tijdens de vorige Paralympics in 2021, behaalde Nederland 59 medailles (25 goud, 17 zilver, 17 brons). Net als toen is ook nu Esther Vergeer de chef de mission.

‘We zijn zo ver!’

Vergeer, zevenvoudig paralympisch kampioen in het rolstoeltennis, arriveerde vorige week in Parijs om in de voorbereiding niets aan het toeval over te laten. “We hebben hard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben voor de sporters. Maar we zijn zo ver! Dank aan het geweldige team voor de afgelopen dagen.”
Bij de openingsceremonie zijn namens TeamNL rolstoelbasketbalster Carina de Rooij en wielrenner Daniel Abraham Gebru de vlaggendragers. Het volledige programma van de Nederlandse paralympiërs is hier te zien.

Dit is een artikel van