Matthijs Röling wordt in 1943 geboren in Oostkapelle in Zeeland. Op jonge leeftijd verhuist hij naar de stad Groningen waar zijn vader benoemd wordt tot hoogleraar polemologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het gezin Röling bewoont jarenlang landhuis Groenestein in de wijk Helpman. Matthijs zit daar als kind vaak in de tuin te tekenen, schrijft RTV Noord.

Drents Museum

Na kunstopleidingen in Den Haag en Amsterdam keert Matthijs Röling begin jaren 60 terug naar Groningen. Zijn werk is gewild, hij exposeert in het Drents en Groninger Museum en hij geeft les aan Academie Minerva in Groningen.
In de loop der jaren heeft het Drents Museum meerdere keren schilderijen binnen gekregen van Röling. In 2014 schonk zijn achterneef Cees Röling 82 schilderijen aan het museum. Deze werden destijds getoond in de zalen met Hedendaags Realisme en kreeg de naam Collectie Röling.
Vijf jaar laten werd er nog een expositie getoond in het Drents Museum: ‘In dank aanvaard: Matthijs Röling.’ De tentoonstelling toonde honderd schilderijen van Röling, waarvan een deel daarvoor nog niet vertoond was. In 1965 en 2005 waren ook al exposities te zien van Röling.

‘Geschilderd waar ik zin in heb’

Röling blijft de figuratieve kunst altijd trouw, met (zelf)portretten, stillevens en (tuin)landschappen. ‘Ik heb altijd geschilderd waar ik zin in heb’, zegt hij in de documentaire M.R., die Marrit Koopmans en Walker Pachler in 2018 over hem maakten. ‘Het neemt je over, het schilderen, als je lekker schildert dan vergeet je de tijd en dan vergeet je alles. Het gaf een heel bevredigend gevoel als je een dag lang lekker geschilderd had.’
In het monumentale Nijsinghhuis in Eelde beschildert Röling wanden en plafonds van verschillende kamers. Onder meer met Italiaanse ruïne landschappen, en in de zogenoemde ‘Blauwe Kamer’ een soort paradijzen waarin mensen en dieren vrij rondlopen. Heel bijzonder is de natuurgetrouwe sterrenhemel die hij schildert in de hal van het pand, met duizenden vergulde kopspijkers als sterren.

Ziekte

Fysieke problemen maken het vanaf 2009 voor Röling onmogelijk om nog te schilderen. De ziekte van Dupuytren trekt zijn vingers krom, en door een hersenaandoening verliest hij controle over zijn fijne motoriek. ‘Het is voorbij’, zegt hij daarover in de documentaire M.R. ‘Ik had een heerlijk leven, daar kan ik met genoegen op terug zien, maar het is voorbij’. De laatste schilderijen die hij maakt zijn van de tuin bij zijn woonboerderij in Ezinge.
Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag was in Museum Nienoord in Leek vorig jaar de expositie ‘Matthijs Röling en kunstenaarsvrienden’ met werken van Röling zelf en van zestig bevriende kunstenaars. Een jaar eerder was er een overzichtstentoonstelling met werk van de kunstschilder in Museum Wierdenland in Ezinge.
Matthijs Röling laat een vrouw en vier kinderen na. Hij is 81 jaar geworden.

Bron: