Er worden niet alleen steeds meer van dit soort markten georganiseerd, maar ze trekken ook steeds meer bezoekers. Dat merkt ook de organisatie in Wezup, waar de markt elk jaar door duizenden mensen uit binnen- en buitenland wordt bezocht.
Wat het geheim van de markt is? “Zeg het maar”, lacht Loes Heeling van de organisatie. “Het is best een unieke markt, omdat het niet zomaar uit een paar kraampjes bestaat. De huizen en schuren in het dorp fungeren als stand. Je komt dus echt bij mensen thuis over de vloer. Dat maakt het laagdrempelig”, vertelt Heeling.
Duitsers op de markt
Bezoekers Henk en Ineke kunnen dat beamen. Dit is het vijfde jaar op rij dat ze een uur reizen om de kerstmarkt te bezoeken. “Ik heb echt een zwak voor dit soort Drentse dorpjes”, zegt Ineke. Haar man knikt: “Het dorpje is geweldig en het is zo leuk dat alles in schuren is. Als het regent blijf je tenminste droog.” Heeling is verbaasd dat mensen uit alle windstreken de markt bezoeken. “We horen wel eens Duits op de markt. Toen ik vrijdagavond plattegronden stond uit te delen, werd ik aangesproken in het Engels, maar ook in het Duits.”
Leonie Wiers van Marketing Drenthe merkt dat de kerstmarkten in Drenthe een steeds grotere hype worden. Maar of de Drentse kerstmarkten net zo’n groot begrip kunnen worden als die in Duitsland, vraagt ze zich af. “Hier ligt de focus op gezelligheid, op het lokale en regionale. Ik denk dat deze setting nooit de kans krijgt om zo groot te worden als een Duitse kerstmarkt. Vooral als je kijkt naar de grote pleinen en de vele bussen vol toeristen die daarheen gaan. Ik denk niet dat we daar in Drenthe op zijn voorbereid.”
Henk en Ineke zien dat ook niet snel gebeuren. “Wij gaan ook wel eens naar Duitsland, maar daar heb je van voor tot achter alleen maar vreettenten. Dat past toch helemaal niet bij kerst?” lacht Ineke.
‘De buit is binnen’
De markt in Wezup gaat verder dan alleen ‘vreettenten’. Er worden veel zelfgemaakte producten verkocht: van kerstballen tot chocolade en van sokken tot kniepertjes. Bart, die oorspronkelijk uit Gieten komt maar tegenwoordig in Hengelo woont, vertelt: “De markt geeft echt een dorpsgevoel. We hebben nog maar drie kraampjes gehad en hebben al twee dingen gekocht. Dus we beginnen goed.”
Ook Henk en Ineke hebben de buit al binnen. “Een paar grappige Noorse sokken voor Henk, een gnoompje en natuurlijk kniepertjes. Wij vermaken ons kostelijk.”
dit is een artikel van