Het lijkt gewaagd, zo’n polariserend onderwerp als campagnethema. Maar volgens Amerikadeskundige Kenneth Manusama is het een slimme zet.

Abortus is al lang een heet hangijzer in de Amerikaanse politiek. Maar bij de eerste presidentsverkiezingen sinds de vernietiging van de uitspraak in de zaak Roe versus Wade kan het zomaar een doorslaggevend thema worden.

In de zomer van 2022 haalde het Amerikaanse hooggerechtshof een streep door dat beroemde vonnis uit 1973. Daarmee kwam er een einde aan het landelijke recht op abortus en dus mogen staten zelf hun wetgeving bepalen. Sindsdien is abortus in veertien staten verboden, tenzij het leven van de moeder of foetus in gevaar komt.

Abortus is in sommige van die staten toegestaan (soms tot zes weken zwangerschap) als er sprake is van verkrachting of incest. In bijna tien staten is abortus mogelijk tot zes of vijftien weken zwangerschap. “In sommige staten proberen conservatieven het zelfs voor elkaar te krijgen dat een foetus juridisch als mens wordt gezien, zodat er een stevigere basis komt voor de bescherming van het ongeboren leven”, zegt Amerikadeskundige Manusama tegen NU.nl.

“Abortusrecht is een constant gevecht binnen de staten zelf en tussen de staten en de federale overheid. Het zal bij de presidentsverkiezingen ook zeker aan bod komen. In een aantal staten is op 5 november een referendum. Dan kunnen kiezers bepalen of het recht op abortus wordt verankerd in de grondwet van die staat.”

Bron: NU.nl