voor gefronste wenkbrauwen bij de lokale politiek en Staatsbosbeheer.
Defensie zoekt momenteel naar uitbreidingsmogelijkheden van oefenterrein De Haar, ten zuiden van Assen. Het ministerie kijkt vooral naar Laaghalerveen en het buitengebied van Bovensmilde, maar heeft ook natuurgebieden als het Hijkerveld en het Groote Zand op het oog. Als het aan D66 in Aa en Hunze ligt komt het Balloërveld ook op de optielijst.

‘Zelf controle houden’

“Aa en Hunze is een gemeente waar nog relatief veel ruimte beschikbaar is, toch moeten we ook in Aa en Hunze scherpe keuzes maken, niet alles kan”, beargumenteert fractievoorzitter Marita de Groot.
“Om zelf te kunnen kiezen welke ruimte wij willen bieden aan de diverse ruimtelijke opgaven moeten we zelf het initiatief nemen. Doen we dit niet dan wordt de ‘keuze’ van hogerhand opgelegd.”

Aa en Hunze nog niet in beeld

De gemeente Aa en Hunze was nog niet in beeld bij de plannen van Defensie. Wel onderzoekt het ministerie op dit moment een locatie op het Groote Zand, dat grenst aan de gemeente en buurtschap Geelbroek. Als het aan De Groot ligt kijkt de gemeente dus naar wat zij zelf kan bieden.
Volgens de fractievoorzitter ontstond het idee bij een informatiebijeenkomst. “Uit overleg met Defensie blijkt dat het Balloërveld met wat beplanting weer geschikt gemaakt kan worden als militair oefenterrein. Voor gebruik van het Balloërveld, dat in Natura 2000-gebied ligt, zal natuurcompensatie plaatsvinden op omliggende percelen.”

B&W weten niets

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze zegt niets af te weten van het idee van D66. Ook is er met hen nog geen contact gezocht. De Groot zegt dat er wel in het provinciehuis over gesproken is en dat daar een ambtenaar van de gemeente bij zat.
Defensie zegt in een reactie dat er geen sprake is van een formeel gesprek of een officieel zoekgebied. Alleen van een geïnteresseerde burger die contact heeft gezocht en een idee heeft geopperd. Defensie zegt in dit stadium alleen officiële gesprekken te voeren met de besturen van provincies en gemeenten, niet met politieke partijen.

Voormalig oefenterrein

Het Balloërveld was tot 2006 een militair oefenterrein. Toen besloot Defensie het gebied na bijna een eeuw gebruik over te dragen aan natuurbeheerders. In de afgelopen jaren kwam het gebied in het bezit van Staatsbosbeheer en is het heidegebied hersteld.
Daarnaast is het Balloërveld opgenomen in het Nationaal Park Drentsche Aa en een kreeg het de beschermde status van een Natura 2000-gebied.

‘Niet kansrijk’

Ook voor Staatsbosbeheer is het idee van D66 nieuw. “We snappen de noodzaak en de urgentie en we kijken daarin mee met Defensie”, vertelt Hans Alting. “Maar we moeten bij dit soort afwegingen naar alle lagen kijken. Het Balloërveld heeft een stapeling van waarden. We achten het niet heel kansrijk.”
Alting wijst op de beschermde soorten en de archeologie. Zo liggen er nog antitankgrachten van de Tweede Wereldoorlog, grafheuvels en een urnenveld. Maar ook resten van akkerland uit de ijzertijd. Alting: “Er liggen hier ontzettend veel cultuurhistorische waarden.”

Praten met Defensie

D66 ziet vooral kansen. Voor natuurontwikkeling en voor de economie. “Met name werkgelegenheid op de kazerne in Assen”, zegt De Groot. “Indirect kan dit ook positieve gevolgen hebben voor Aa en Hunze.”
Om te kijken of de rest van de gemeente het ook ziet zitten, heeft de partij een gesprek geregeld met een vertegenwoordiger van Defensie. Daarvoor nodigt D66 ook alle raadsleden van Aa en Hunze uit. “Wat betekent het precies als we dat gaan doen? Het gesprek is bedoeld om als raad een mening te kunnen vormen”, licht De Groot toe.

Lokale politiek verrast

De fractievoorzitters van de andere zes partijen uit de gemeenteraad van Aa en Hunze laten weten verrast te zijn door het idee van D66. De meeste partijen willen eerst overleggen met de gehele fractie voordat ze inhoudelijk willen reageren.
De VVD is er al uit en is niet van plan om maandagavond te komen praten met Defensie, laat fractievoorzitter Henriëtte Rossingh weten. “Defensie heeft heel uitvoerig in Nederland geïnventariseerd en het Balloërveld staat niet bij de opties. Wij zien geen aanleiding om dat te gaan veranderen.”

‘Staatsbosbeheer later betrekken’

Staatsbosbeheer zegt nog geen uitnodiging te hebben gehad. Ook het college van Aa en Hunze heeft die nog niet ontvangen. Volgens De Groot zal Staatsbosbeheer in een later stadium wel betrokken worden, maar eerst moet er besloten worden of de raad het wel wil doen.
Defensie ziet dit anders en heeft het niet over een formeel bezoek. Voor hen staat de bijeenkomst later op maandagavond centraal, waarin ze de zeven officiële zoekgebieden gaan toelichten. Daar maakt het Balloërveld geen onderdeel van uit.

dit is een artikel van