Commissie Mijnbouwschade wil meer bevoegdheid: ‘Omgekeerde bewijslast niet zaligmakend’

Dat staat in haar jaarverslag van 2023. Vanavond gaf de vierkoppige commissie een toelichting op het verslag in de Statenzaal van de provincie Drenthe.
De Commissie Mijnbouwschade is verantwoordelijk voor de afhandeling van schades veroorzaakt door mijnbouw, met uitzondering van het gebied rondom de gasopslag in Norg en Grijpskerk (Gr.) en het Groningenveld. Daar doet het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) de afhandeling.

‘Niet soepeler’

De Commissie Mijnbouwschade, die in 2020 is opgericht voor met name schade van kleine gasvelden, heeft tot nu toe nog niks uitgekeerd in Drenthe. Dat kan ook niet, want vorig jaar oktober is ze pas met de eerste aardbevingen in de provincie geconfronteerd. Dat ging om drie bevingen in het gasveld Eleveld bij Ekehaar.
Bewoners die hiervan schade hebben gemeld, willen graag de omgekeerde bewijslast (zie kader) die ook geldt voor gedupeerden van de gasopslag Norg en het Groningenveld. Maar de Commissie Mijnbouwschade denkt dat dit niet per se tot een soepelere afhandeling van schades zal leiden.
“Als de omgekeerde bewijslast rondom 30 schadegevallen bij Ekehaar wél van toepassing was geweest, denk ik nog niet dat het de melders een euro meer zal opleveren”, sprak Commissievoorzitter Remmert Sluijter vanavond. De commissie is nog bezig met de afhandeling van de schademeldingen rond Ekehaar. Maar er liggen al wel adviezen.

Ook na jaar nog melden

Sluijter denkt dat zijn commissie inwoners beter kan helpen, als er wat verandert aan de termijn waarbinnen gedupeerden schade moeten melden. Nu kan dat met terugwerkende kracht tot een jaar geleden, terwijl aansprakelijkheid van mijnbouwbedrijven tot vijf jaar ‘houdbaar’ blijft. Volgens Sluijter is het niet uit te leggen, dat inwoners dan binnen een jaar melding moeten doen. Die tijd moet ruimer, vindt Sluijter. De commissie neemt zelf al het voortouw, door toch ook meldingen later dan een jaar in behandeling te nemen.
Daarnaast hoopt de commissie dat zij ook schadegevallen kan gaan beoordelen aan bijvoorbeeld kerkgebouwen en recreatiewoningen. Nu is ze alleen bevoegd bij schademeldingen van particuliere woningeigenaren of kleine bedrijven. “Een bredere bevoegdheid kan tot meer vertrouwen leiden”, denkt Sluijter. De voorzitter riep aanwezige gemeenteraads- en Statenleden dan ook op hierover aan de bel te trekken in Den Haag.

Eleveld

Vanwege de drie aardbevingen in oktober 2023, kwamen er veel vragen over de schadeafhandeling rondom de bevingen van Eleveld. De Commissie Mijnbouwschade neemt 30 schadegevallen in behandeling, die vallen binnen een door de commissie getrokken cirkel rondom het gasveld. De helft van de melders heeft inmiddels een conceptadvies gekregen, de andere helft moet die nog krijgen.
Naar aanleiding van dit eerste advies, kunnen zowel schademelder als mijnbouwbedrijf een zienswijze indienen. Daarna volgt dan een definitief advies. Als een schademelder het daar niet mee eens is, kan die naar de rechter. Voor de zomer verwacht de commissie de schademeldingen rond Eleveld afgehandeld te hebben.

Omgekeerde bewijslast

De omgekeerde bewijslast (ook wel het wettelijk bewijsvermoeden) houdt in het geval van de gaswinning in dat gedupeerden niet zelf hoeven te bewijzen dat de schades door de gaswinning/gasopslag veroorzaakt zijn. In Groningen en Noord-Drenthe geldt de omgekeerde bewijslast. Wanneer er sprake is van schade, kan de gedupeerde dit melden zonder dat hij of zij dit zelf dient te bewijzen. Het is dan aan de NAM om te weerleggen dat de schades van gasopslag of gaswinning komen.

bron: