De lijst met ergernissen stapelt zich op. Bennie Drent vertelt over klachten die hij hoort van blinde en slechtziende Emmenaren. Drent is voorzitter van OSOG, een stichting die belangen behartigt van mensen met een visuele en/of lichamelijke beperking.
Het platform richt zich op Emmen en omgeving. En daar valt nog veel te verbeteren, vindt hij. “Het is gevaarlijk, niet veilig. Laatst sprak ik nog een slechtziende, die zei: ‘Ik kan niet zonder begeleiding door Emmen lopen.'” Zijn woorden zijn vooral gericht op de situatie in het openbaar gebied. “De oriëntatievoorzieningen zijn niet in orde”, hekelt hij.
‘Geef ons de ruimte’
De klachten van OSOG zijn niet nieuw, maar urgent zijn ze evengoed. Vooral als de omgeving een rol heeft. Waar mensen met een visuele beperking zijn aangewezen op hun witte stok, krijgen ze soms een barricade opgeworpen. Een fiets, bord of ander obstakel.
De Oogvereniging, initiatiefnemer van Dag van de Stok, vestigt dit jaar de aandacht op het belang van ruimte. Via het motto: Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte. De boodschap kan volgens de Oogvereniging niet vaak genoeg worden herhaald.
“Nog altijd weten mensen niet dat een geheven witte stok een belangrijk signaal is”, zegt Elisabeth Smelik uit Assen. Ze werd op latere leeftijd blind als gevolg van een oogziekte en is sindsdien aangewezen op haar ‘blindenstok’. Al gaat dat niet van harte. “Mensen denken dat de witte stok slechts een apparaat voor ons is. Maar als wij bij een oversteek de stok recht omhoog steken, is het een officieel teken dat mensen moeten stoppen. Geef ons de ruimte.”
Ook Smelik herkent ‘blokkades’ van de gids- en geleidelijnen. En waar de witte stok steun moet bieden bij een beperktere zelfredzaamheid, worden haar signalen regelmatig genegeerd. “Het is heel moeilijk, je heft de stok recht omhoog en dan moet je kiezen. Heel voorzichtig probeer ik dan maar over te steken en dan hoop je maar dat je niet aangereden wordt. Ik heb op deze manier al aardig wat verbogen stokken, door fietsers die dan dus niet stoppen.”
Vanwege dat potentiële gevaar mijdt ze bepaalde plekken. “Assen is dan nog een vrij rustige stad, maar in een stad als Groningen durf ik eigenlijk niet meer te lopen.”
Assen
Om aandacht te vragen en begrip te kweken voor blinden en slechtzienden (ongeveer 300.000 in Nederland, schat het Oogfonds), worden tijdens Dag van de Stok activiteiten door heel Nederland gehouden. In Assen is op het Koopmansplein het kennis- en belevingsfestival ‘Geef ons de ruimte’. Dat wordt om 13.00 uur afgetrapt met een symbolische oversteek over het (regenboog)zebrapad tussen DNK en de Weierspoort
dit is een artikel van