Het gaat van een winst van bijna 21 miljoen naar 2,6 miljoen. Daarvan wordt 1 miljoen uitgekeerd aan de leden.
De omzet daalde van 855,2 miljoen euro in 2022 naar 822,8 miljoen euro in 2023.

Regen en wereldproblematiek

“Het was een uitdagend jaar”, begint David Fousert, CEO van Avebe. Want ook de prestatieprijs, of prestatie-indicator zoals Avebe het zelf noemt, zakt van 133 euro naar 119 euro. Die prijs vertelt hoe Avebe het over de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Er zijn verschillende oorzaken voor de lagere winst en prestatie-indicator. “Zo is een Turkse dochteronderneming verkocht. Ook viel de oogst soms letterlijk in het water. Het was nat van september tot en met mei, sommige boeren konden niet eens alle aardappelen oogsten. En, niet onbelangrijk, ook het macro-economische klimaat zit niet mee.”
Fousert doelt op de wereldwijde recessie, een afnemende consumentenvraag en tegelijkertijd hoge energieprijzen die overal in doorwerkten.

Boeren krijgen minder

De daling in de prestatie-indicator heeft effect op de basisprijs die boeren voor hun zetmeelaardappelen krijgen. Die zakte ten opzichte van recordjaar 2022 van 106 euro per 1000 kilo piepers naar 100 euro in 2023. Toch zit er over de afgelopen jaren een stijgende lijn. “Meerjarig zijn we in staat om verder te groeien en een stevige basis te leggen voor een hogere uitbetaling”, zegt Fousert. “Zelfs als de omstandigheden uitdagend zijn. Deze groei is ook noodzakelijk om de zetmeelaardappelteelt aantrekkelijk te houden.”
Want de aardappelzetmeelfabrikant kampt met een teruglopend ledenaantal. Ook neemt het aantal hectare waarop aardappels geteeld worden af. Door onder andere wet- en regelgeving en klimaatproblematiek kiezen boeren vaker voor het telen van een ander gewas, zoals graan of uien. Met een goede uitbetaling wil Avebe de zetmeelaardappelteelt voldoende aantrekkelijk te houden voor de boeren. “We zijn ons ervan bewust dat we onze plek op de akker moeten verdienen.”
Ondanks de tegenvallende cijfers ziet Avebe de toekomst zonnig in. Zo zet dochterbedrijf Averis vol in op innovatie. Zij ontwikkelen nieuwe rassen, die beter bestand zijn tegen ziekten en het veranderende klimaat. Boeren hoeven dan minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dat is beter voor de opbrengst en het milieu.
Avebe ziet het volgend jaar, 2024, positiever in. “We staan er financieel sterker voor. De stijgende lijn willen we voor de komende jaren vasthouden”, besluit Fousert.
dit is een artikel van