Met de actie op 23, 24 en 27 december wilden de medewerkers onder meer een loonsverhoging afdwingen.
Door de staking zouden veel apotheken de hele kerstweek dicht zijn. Inclusief het weekend voor en na kerst zou het gaan om een sluiting van negen dagen.

‘Volstrekt onverantwoord’

Tijdens de zitting, die donderdag was bij de rechtbank in Utrecht, eisten de advocaten van de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) en de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) een verbod op de staking. Ze vinden dit “volstrekt onverantwoord” en vrezen voor onherstelbare gezondheidsschade als patiënten niet op tijd hun medicatie krijgen.
De advocaten van de vakbonden zeiden tijdens de zitting dat er ten onrechte van wordt uitgegaan dat apotheken negen dagen niet of beperkt toegankelijk zijn en dat ze ook op zaterdag de deuren kunnen openen. Ook vrezen ze niet voor de patiëntveiligheid, omdat er volgens hen afspraken zijn gemaakt om de noodzakelijke zorg tijdens de staking te kunnen waarborgen.
Het is nog niet bekend waarom de rechter de werkgevers gelijk heeft gegeven. De voorzieningenrechter komt later met de motivering van de uitspraak.

Eisen werknemers

Vakbonden FNV en CNV eisen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli met minimaal 6 procent worden verhoogd. Daarnaast willen ze dat het minimumsalaris omhoog gaat naar 16 euro per uur en dat er maatregelen komen om de werkdruk te verlichten. Ook vragen de bonden om doorbetaling van de tijd die medewerkers nodig hebben ter voorbereiding op de werkdag.
Werkgevers bieden 2 procent vanaf 1 juli en 5 procent per 1 juli volgend jaar. Ze zeggen door het beleid van zorgverzekeraars en de overheid niet meer te kunnen geven.
dit is een bericht van