De twaalf provincies gingen een paar weken geleden al akkoord met het nieuwe plan. Het bestuur van het IPO, waarin de twaalf provincies samenwerken, moest er nog een klap op geven. Dat deden ze vandaag en het plan is nu definitief.

Schaapskuddes

In december ging er al een concept rond, maar daar was een aantal provincies niet blij mee. Er zouden destijds te weinig concrete maatregelen in hebben gestaan om iets te doen tegen (probleem)wolven. Het plan moest op de schop en is aangepast.
De provincie Drenthe heeft gevraagd om duidelijke regels zodra wolven schaapskuddes aanvallen. Die zijn erin opgenomen. Valt een wolf een kudde minstens twee keer binnen twee weken aan, dan wordt er gesproken van een probleemsituatie.
Er zouden dan maatregelen kunnen worden bedacht om het dier te verjagen en niet te verwonden. Ook kunnen kuddebeschermingshonden worden ingezet en moet er worden gekeken naar preventieve maatregelen zoals werende rasters.
Valt het jachtdier de kudde na alle maatregelen nog een keer aan, dan wordt er gesproken van een probleemwolf. Afschot zou dan een optie kunnen zijn, maar daar is een vergunning voor nodig van de provincie. Daar gelden strenge regels voor.

Teams om vee te beschermen

Verder is duidelijk dat er veebeschermingsteams komen. Dat zijn mensen die veehouders helpen met het plaatsen van hekken die wolven tegenhouden. Het moet voorkomen dat veehouders extra werk krijgen door de wolf.
Een andere belangrijke afspraak is dat boeren geld blijven krijgen als hun vee door de wolf wordt aangevallen. Maar in de toekomst kan het zo zijn dat je alleen geld krijgt als er wolfwerende rasters zijn geplaatst.
Dat vindt Drenthe nu nog te vroeg om te verplichten. Ook vanwege herders die met hun schaapskuddes rondtrekken, voor hen is het lastig en duur om overal rasters te plaatsen.

dit is een artikel van