Het DAJK behartigt de belangen van jonge boeren en tuinders in Drenthe. Naast zijn werk op het melkveebedrijf dat hij samen met zijn vader runt, is Enting adviseur op het gebied van mest en mineralen. Hij is al langere tijd actief binnen de organisatie. Zo was hij eerder bestuurslid en voorzitter van AJK Rolde.
Jonge boeren vertegenwoordigen
Enting vindt het belangrijk dat jonge boeren een sterke stem hebben in de provincie. “Naast LTO, dat er is voor de volwassen agrariërs, zijn wij er speciaal voor de jonge boeren. Goede vertegenwoordiging is hard nodig,” zegt hij. “Ik voel me verantwoordelijk om dat stokje nu op te pakken binnen het bestuur, nu de oude voorzitter is gestopt.”
Volgens Enting is de positie van jonge boeren extra uitdagend. “Uiteindelijk zijn we allemaal boeren, maar als jonge boer moet je nog verder vooruit kijken. Je staat voor de keuze: ga ik het bedrijf overnemen of niet? Je denkt aan de toekomst over 20, 30 jaar, terwijl de oudere generatie soms al meer richting afbouwen gaat. Wij kijken vaak ook met een frissere blik naar bepaalde zaken.”
Beleidskoers vasthouden
Grote veranderingen in de koers van het DAJK hoeven er volgens Enting niet te komen. “We zaten al op de goede lijn en die wil ik vasthouden. Het DAJK draait niet alleen om gezelligheid, maar ook om belangenbehartiging. We zitten veel met de provincie Drenthe om tafel om het beste voor jonge boeren eruit te halen en dat willen we blijven doen.”
De melkveehouder, die in maatschap met zijn vader 85 koeien houdt en sinds twee jaar op de boerderij woont, gaat zich de komende periode vooral richten op zichtbaarheid en belangenbehartiging. “Het eerste dat ik ga doen zorgen dat mensen me weten te vinden als nieuw aanspreekpunt van het DAJK. Daarnaast ga ik gewoon door met de lobby.”
Enting zou in principe tot zijn 35e levensjaar voorzitter kunnen zijn, maar zover wil de boer nog niet vooruitkijken: “Voor de komende twee jaar ben ik voorzitter, en dan kijken we wel weer verder.”
dit is een artikel van