Het gaat om een bedrag van 5,8 miljoen euro. De verzekering van het Drents Museum hoeft niets te betalen. Dat blijkt uit gegevens in handen van RTV Drenthe en wordt bevestigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Het enige wat het Drents Museum wel moet betalen is het eigen risico. De hoogte van dat bedrag is niet bekend.
De gouden helm en de drie armbanden uit Roemenië die bijna twee weken geleden zijn gestolen uit het Drents Museum in Assen zijn voor 5,8 miljoen euro verzekerd. De totale collectie van 673 voorwerpen is voor ruim 30 miljoen euro verzekerd.

Nederland aansprakelijk voor 9 miljoen

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en daarmee de Nederlandse regering, staat voor iets meer dan 9 miljoen euro garant. Het gaat om 30 procent van de totale verzekerde waarde. Dat wil zeggen dat bij diefstal, verlies of beschadiging Nederland ook deels aansprakelijk is en dus moet betalen.
Pas als de schade meer is dan waar de regering garant voor staat, komt de verzekering van het museum in beeld om te betalen. Aangezien de verzekerde waarde van de vier gestolen voorwerpen minder is dan de 9 miljoen euro waar Nederland voor instaat, hoeft de verzekering van het Drents Museum dus niet bij te springen.

Korting voor Drents Museum

Omdat de regering een deel van het risico bij schade of diefstal op haar neemt, hoeven musea minder geld te betalen aan verzekeraars. Voor het Drents Museum scheelt het voor deze tentoonstelling tussen de 25 en 30 procent aan premie.
“Het maakt het mogelijk voor musea om dit soort prachtige objecten en tentoonstellingen te laten zien aan publiek”, vertelde Eppo Bruins (NSC), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap eerder al tegen RTV Drenthe. “Anders is het onbetaalbaar voor musea.” Over het algemeen loopt de korting op de verzekering voor musea op tot 30 à 40 procent, in een enkel geval gaat het om meer dan 50 procent.
Mochten de helm en de drie armbanden beschadigd teruggevonden worden, dan draait het ministerie ook op voor deze kosten.

Groot schadebedrag

Het zal voor het eerst zijn dat Nederland zo’n groot schadebedrag moet betalen. Sinds 1989 kunnen musea aankloppen bij de regering om deels in te staan voor tijdelijke tentoonstellingen met kunstwerken uit het buitenland.
Het gaat om tientallen miljarden euro’s waar het ministerie al garant voor heeft gestaan. Tot op heden heeft Nederland voor in totaal 8.000 euro aan schade aan kunstwerken betaald. Vorig jaar stond de regering in voor bijna 460 miljoen euro aan kunstwerken die zijn uitgeleend aan dertien musea.

Vierde verdachte

Er zitten drie verdachten vast in verband met de kunstroof in het Drents Museum. De politie is nog op zoek naar een vierde verdachte. Het ministerie laat weten “alles op alles zetten om de stukken op te sporen”. De politie werkt met tientallen rechercheurs en specialisten aan de zaak.

dit is een artikel van