Dit gebeurde tijdens de vijfde editie van Namen lezen, een herdenking waarbij zes dagen en vijf nachten lang de namen en leeftijden van meer dan 100.000 Holocaustslachtoffers worden voorgelezen. De herdenking eindigde maandag , precies 80 jaar na de bevrijding van Auschwitz.

De herdenking begon op woensdag, waarbij de eerste namen werden voorgelezen door Eva Weyl (1935), die als klein meisje ruim tweeënhalf jaar gevangen zat in kamp Westerbork en daar werd bevrijd. Gedurende de dagen volgden leesbeurten van tien minuten, waarbij nabestaanden, leerlingen, geïnteresseerden en prominenten uit heel Nederland deelnamen. Onder hen waren onder andere de burgemeesters van Amsterdam en Den Haag, staatssecretarissen, schrijvers en bekende Nederlanders.

Op vrijdag was het de beurt aan Hiemstra en Van der Horst. De betrokkenheid van de jongere generatie wordt als essentieel beschouwd bij het doorgeven van deze verhalen. Veel overlevenden, nabestaanden en burgemeesters lazen samen met jongeren, en scholen namen massaal deel aan het initiatief.

Voor de Jongerenraad van Aa en Hunze is deelname aan de herdenking van groot belang. Het biedt de mogelijkheid om te laten zien dat ook jongere generaties het noodzakelijk vinden om een bijdrage te leveren aan het levend houden van de herinnering. De ervaring werd als indrukwekkend en waardevol beschouwd.

Bron: Artikel De Schakel