In de meldkamer in Drachten komen alle 112-meldingen voor de brandweer, politie en ambulance in Groningen, Friesland en Drenthe binnen. Op een gemiddelde dag zijn dat ongeveer zeshonderd telefoontjes. “Maar tijdens de jaarwisseling is dat vier of vijf keer zoveel”, vertelt Gerhard van Hoeven, hoofd meldkamer Noord-Nederland.

Vanaf de zomer al bezig met de voorbereidingen

Om die grote hoeveelheid telefoontjes te kunnen verwerken zijn de medewerkers van de meldkamer vanaf de zomer al bezig met de voorbereidingen voor oudjaarsnacht. Er wordt ruim twee keer zoveel personeel ingeroosterd, er is overleg tussen de brandweer, politie, ambulance en gemeentes en er wordt voor gezorgd dat de techniek goed werkt. “Dat is altijd van belang, maar in zo’n drukke nacht is dat extra belangrijk.” Het is volgens Van Hoeven moeilijk te zeggen hoe deze jaarwisseling voor de hulpdiensten zal zijn. “Maar we weten uit ervaring dat het altijd extra druk is.”
In Drenthe verliep oud en nieuw afgelopen jaar relatief rustig. Er waren wel ongeregeldheden in Eelde en Assen, waarbij ook de politie werd bekogeld met vuurwerk. Van Hoeven legt uit dat zijn collega’s altijd contact hebben met de medewerkers ter plaatse. “Als het nodig is kunnen wij zorgen dat er extra eenheden worden ingezet, dat collega’s goede nazorg krijgen en dat ze snel aangifte kunnen doen van strafbare feiten die op dat moment zijn gepleegd.”

Niet altijd 112 bellen

Van Hoeven vindt het belangrijk om te benadrukken dat mensen alleen naar 112 moeten bellen als er sprake is van acuut levensgevaar. “Er zijn ook heel veel situaties waarbij het niet nodig is om 112 te bellen. Er zijn dan alternatieven. Als er wel politie nodig is, maar geen spoed, dan kunnen mensen bellen naar 0900-8844.” Voor de brandweer geldt hetzelfde. “Als er wel brandweer moet komen, maar er is geen spoed, bel dan naar 0900-0904. Dit helpt ons enorm om ervoor te zorgen dat de 112-lijnen niet overbelast raken.”
dit is een artikel van