Zijn het wel volbloed leeuwen? Is het een stiekeme kruising met een jachtluipaard? Of hebben ze een kinder- of welpenziekte onder de leden? Nee, niets van dat alles. Vlekjes zijn heel normaal, zegt Mariëlle Bakker van Wildlands.

Verbergen tussen de bladeren

Want net als veel andere katachtigen worden leeuwen geboren met vlekken. “Een eigenschap die ze van hun voorouders hebben geërfd”, legt Bakker uit. “Het bijzondere is dat niet het hebben van vlekken een uitzondering is, maar juist het verdwijnen ervan bij volwassen mannetjes.”
Bij de welpen zijn rozetten (vlekken) zichtbaar. Volgens Bakker gaat het om een patroon dat hen helpt bij het camoufleren wanneer ze nog veel bezig zijn in de struiken. “Deze rozetten vervagen langzaam naarmate ze ouder worden. Bij mannelijke leeuwen zijn de rozetten tegen de leeftijd van ongeveer drie jaar volledig verdwenen, terwijl bij de vrouwtjes de rozetten vooral nog zichtbaar zijn op de poten en buik.”
Tussen de bladeren kunnen welpen met behulp van de rozetten zich verbergen. Bakker: “Naarmate ze ouder worden, verandert hun vacht en wordt deze meer effen. Dit is weer een voordeel tijdens de jacht, aangezien de effen vacht beter past bij de zandkleurige, dorre omgeving van hun leefgebied.”

dit is artikel van