Het gebouw moet komen op bedrijvenpark Getec, een investering waar een bedrag van ruim 50 miljoen euro mee is gemoeid. De initiatiefnemers verwachten dat de fabriek 35 tot 45 banen gaat opleveren.
De bouw had al bijna vijf jaar geleden moeten beginnen, maar Stercore raakte verwikkeld in een jarenlange juridische strijd met Milieudefensie Westerveld. De milieuorganisatie plaatste vraagtekens over de stikstofberekeningen. Vorig jaar oktober bepaalde de Raad van State dat de bouw van de fabriek kon doorgaan.
Najaar
Voor Stercore restte niets meer dan te starten met de bouw. Volgens mede-initiatiefnemer Hans Jansen waren de afspraken met alle investeerders in januari al rond. “Maar een partij, de ASN-bank besloot zich alsnog terug te trekken”, aldus Jansen. Wat opnieuw zorgde voor vertraging.
Momenteel lopen er gesprekken met een aantal partijen voor het laatste deel van de financiering, waarvan Jansen binnenkort een definitief voorstel verwacht. In dat geval kan er dit najaar alsnog gestart worden met de bouw. De vergasser zou er vervolgens in een jaar tijd moeten staan.
Bodemverbeteraars
De installatie van Stercore gaat op jaarbasis 350.000 ton droge, dierlijke mest en digestaat per jaar verwerken tot natuurlijke meststoffen, bodemverbeteraars en 23 miljoen kubieke meter groen gas. Het laatste wordt rechtstreeks geleverd aan het net. Volgens Jansen is de opbrengst van het eerste jaar inmiddels al verkocht aan afnemers en is er voor de afname van het gas een tienjarig contract getekend.
Vloeibare CO2
De fabriek is volgens Stercore een uitkomst voor boeren die van hun overtollige mest af willen. Jansen verwacht boeren op termijn aandelen te kunnen aanbieden. Het zou mede helpen de kosten te drukken voor het aanbieden van de mest.
Volgens het bedrijf komt er jaarlijks zo’n 30.000 ton vloeibare CO2 vrij bij de opwaardering van groen gas. Deze CO2 wordt vervolgens opgewaardeerd en kan als zodanig worden toegepast als verwarming in de glastuinbouw en bijvoorbeeld voor de koeling van producten. In totaal wordt er volgens Stercore door hun techniek jaarlijks tot 350.000 ton CO2 aan uitstoot bespaard.