Nieuwe techniek bij brand Assen: vuur smoren in een dichte doos

Bron: Dagblad van het Noorden

De brandweer paste bij de brand bij USA Cars in Assen dinsdagnacht een nieuwe techniek toe: een brand laten smoren.

Het is een hernieuwde kijk op brandbestrijding, legt officier van dienst Ido Rittersma uit. Hij had dinsdagnacht de leiding bij de brand in Assen. ,,Het is een van eerste keren dat we dit in Drenthe hebben toegepast. We vliegen niet meer gelijk met een brandslang naar binnen. Vanuit het principe ‘Stop en denk na’. We bekijken de situatie van buiten. Met warmtecamera’s bepalen we waar de brand en de warmte zit en hoe groot de brand is. Vanaf de grond en vanuit een hoogwerker. Daar laten we een berekening op los.”

Dichte doos

Bij de brand bij USA Cars is er sprake van, eenvoudig gezegd, een dichte doos, vertelt Rittersma. ,,Dan zorg je dat er zo weinig mogelijk zuurstof binnen komt. Dan open je geen deuren of ramen, want dan kun je het vuur aanwakkeren. De brand smoorde zich als het ware zelf. Op het laatste moment zijn we naar binnen gegaan om het laatste deel uit te maken.”

,,Het lijkt misschien wat knullig en mensen denken al gauw de brandweer doet niets, maar we doen het bewust. Het is voor de veiligheid van onze mensen, maar ook het gebouw blijft bespaard. Als het dak inzakt, is de schade vaak veel groter.”