Aa en Hunze draait plan geluidswal Gieten definitief nek om

De gemeenteraad van Aa en Hunze is akkoord met het voorstel om de gereserveerde half miljoen euro voor een geluidswal langs de N33 bij Gieten terug te storten in de algemene pot. Daarmee is de geluidswal definitief de nek omgedraaid.

Donderdagavond stemde de meerderheid van de raad van Aa en Hunze in met het collegevoorstel om het geld terug te storten.

Dat geld is nu niet langer gereserveerd voor een eerder toegezegd geluidsscherm - 760 meter lang en twee meter hoog - langs de N33.

De zaak is uiterst pijnlijk voor de gemeente Aa en Hunze. Een kleine twee jaar geleden ging de gemeenteraad - op voorstel van het college - akkoord met de aanleg. Inwoners van tientallen woningen zouden aanzienlijk minder geluid horen van auto's die over de N33 razen als de wal er was gekomen

Poort van Noord

De kosten voor de wal zijn echter te hoog, oordelen raad en college nu. Dat komt omdat het geluidscherm op het terrein van Rijkswaterstaat moest komen. En Rijkswaterstaat doet tot 2034 nog zaken met aannemerscollectief Poort van Noord.

Aa en Hunze kan het werk daardoor niet zelf aanbesteden en moest verplicht in zee met deze aannemer. Dat zou de prijs enorm opdrijven. Bedragen van 1,3 miljoen euro zijn genoemd.

Zowel de hele gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders wentelden zich donderdag nogmaals in spijtbetuigingen, excuses en uitspraken als ‘jammer, jammer, jammer’.

,,Met een diepe zucht laten we het geld terugvloeien naar de algemene pot’’, verwoordde GroenLinks-raadslid Marie-Claire Neesen het algemene gevoel. Oppossitiepartij PvdA vindt wel dat het college het boetekleed moet aantrekken.

Streep zetten

Wethouder Co Lambert noemt het besluit ook teleurstellend. ,,Er zijn verwachtingen gecreeërd. Vooral bij de inwoners die het betreft’’, zei de GroenLinks-wethouder.

Hij bestreed donderdagavond echter dat de gemeente Aa en Hunze harde toezeggingen niet was nagekomen. ,,Het gaat om veel gemeenschapsgeld. We hebben met elkaar gezien wat de kosten worden, wat de effecten van zo’n wal zouden worden en samen gezegd: dit moeten we niet doen.’’

Lambert zei dat er geen schuldige is in dit dossier. ,,We vinden het allemaal heel jammer. Maar we moeten wel een keer een streep zetten.’’

Alleen de fractie van D66 wil dat niet. Volgens fractievoorzitter Arie Fonk speelt er nog van alles in Gieten. ,,Nu krijg je het idee dat dit voorstel wordt doorgedrukt. We blijven met ontevreden burgers zitten. Burgers die teleurgesteld zijn in de politiek.’’ D66 stemde dan ook niet in. Fonk verliet tijdelijk de raadszaal in Gieten omdat het formeel zo is dat raadsleden ‘ja’ of ‘nee’ moeten zeggen als een voorstel in stemming wordt gebracht.