Anloo keert terug naar de 17de eeuw ETSTOEL ANLOO, zaterdag 18 augustus 2018

Anloo keert op 18 augustus terug naar de 17de eeuw

Een heel dorp terug in de 17e eeuw! Duizenden bezoekers verbazen zich elk jaar weer over de prachtige wijze waarop de inwoners van Anloo hun dorp vier eeuwen terug in de tijd brengen.

Zij verruilen hun moderne kleren voor de sobere kleding van vroeger. De middeleeuwse kerk, de lommerrijke Kerkbrink en de landelijke dorpssfeer laten de bezoekers werkelijk het Drentse verleden beleven.

Etstoel: rechtspraak op z’n Drents, hoe loopt dit af?

Centraal staat de rechtszitting in de middeleeuwse kerk van Anloo. Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel. De Etstoel vergaderde drie keer per jaar. Twee keer in Rolde, maar op de feestdag van Sint Magnus in de kerk van Anloo. Sinds 1987 wordt elk jaar op de feestdag van Sint Magnus, de derde zaterdag van augustus, zo’n rechtszitting van de Etstoel nagespeeld. Het spel is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De personen die terecht staan, hebben eeuwen geleden werkelijk geleefd!

Spookt het in Anloo?

Dit jaar is het thema “spokerij en toverij”.  Zowel in de kerk als daarbuiten. Bijgeloof is van alle tijden. Vroeger gebeurden er vaak dingen die onze voorouders niet konden verklaren. Dan moest het wel spokerij of toverij zijn. De Etstoel oordeelt in twee zaken waar het bovennatuurlijke een rol speelt.

Hoe zal het hof oordelen over een vilder die zijn omgeving angst aanjaagt met spokerij? Heeft een vrouw uit Kolderveen het kind van een dorpsgenoot van betoverd?

Jaarmarkt: een sfeer van eeuwen terug

Rondom de kerk is er een authentieke Drentse jaarmarkt. En als er markt is, dan zijn er handelaren, muzikanten, goochelaars en andere artiesten die wat stuivers willen verdienen met hun optreden. Het publiek kan zich ook vermaken met ouderwetse spelen: boogschieten, blokpikken en paardrijden en een rit door de Anloër dreven.  Maar het meest bijzondere is toch dat de bezoeker midden in de 17e eeuw loopt! Toneel, muziek en handel is er overal om u heen. Heden en verleden lopen door elkaar!

Met het gezin terug in de tijd!  

Gezinsuitstapjes worden steeds duurder. Maar op de Etstoeldag betaalt u een historisch lage entreeprijs. De entree wordt nog in stuivers berekend. Een volwassene 120 stuivers, kinderen van 6 tot 13 jaar 20 stuivers en kinderen tot 6 jaar gratis. Tot slot beleeft u een heerlijk dagje in het Drentse verleden! U bent welkom vanaf 10 uur aan de Kerkbrink te Anloo.

De opbrengsten van de Etstoeldag komen ten goede aan het onderhoud van de Magnuskerk in Anloo.