Komt er een restaurant tussen zwemplas Gasselterveld en speelvijver t Nije Hemelriek?

Zwemmen in het Gasselterveld is een groot succes, toch is het gebied er nog niet helemaal klaar voor. Hoe zit het bijvoorbeeld met de voorzieningen?

Wie aan zwemvijver ’t Nije Hemelriek ligt, heeft alle voorzieningen bij de hand. Restaurant ’t Hemelriek - dat pal naast de zwemvijver ligt - voorziet in toiletten, een kiosk, een restaurant en een terras. Recreanten die bij zwemplas het Gasselterveld liggen, moeten naar hetzelfde restaurant lopen. Een paar honderd meter verderop.

Dat is vreemd, omdat het gros van de bezoekers bij het helderblauwe water van de voormalige zandafgraving ligt. ’t Nije Hemelriek lijkt vooral nog in trek bij gezinnen met heel jonge kinderen.

Restaurant verhuizen naar betere locatie

Hoewel de uitbater van ’t Hemelriek hier maar weinig van merkt – sterker: hij heeft het al weken hartstikke druk – zijn er plannen het restaurant in de toekomst naar een betere locatie te verhuizen. Dergelijke plannen worden opgenomen in de visie Gasselterveld waar Staatsbosbeheer en de gemeente Aa en Hunze nog aan werken. „We zouden het liefst één restaurant tussen de twee plassen in plaatsen”, zegt Martijn Harms van Staatsbosbeheer.

Op dit moment leeft de gedachte daar ook andere voorzieningen bij te betrekken, zodat het gebied een centraal punt heeft. „Behalve een restaurant, kiosk en toiletten kan daar bijvoorbeeld een toeristisch informatiepunt komen”, legt Harms uit. „Zo’n punt heeft de gemeente Aa en Hunze niet meer. Of wat dacht je van een fietsverhuur?”

Tijdelijke oplossingen tot visie af is

Tien jaar geleden werd de eerste visie Gasselterveld geschreven. De nieuwe zwemplas maakte onderdeel uit van die visie. Nu moet dat document weer worden aangescherpt. „Ik hoop dat de visie dit najaar af is, maar ik verwacht niet dat we volgend jaar een nieuw restaurant gerealiseerd hebben.”

Tot die tijd onderzoeken Staatsbosbeheer en de gemeente of er tijdelijke oplossingen zijn. „We gaan kijken of we een verkooppunt bij de zwemplas Gasselterveld kunnen realiseren, maar dat zal via ’t Hemelriek lopen.”

Andere punten uit de visie

Met de visie Gasselterveld hebben ze het de komende tijd nog druk. „We gaan ook nog met recreatieondernemers om de tafel. We kunnen nog andere dingen ontwikkelen op de plek waar een Wildpark zou komen.” Dat plan is een paar jaar geleden afgeschoten.

Met de parkeergekte gaat het inmiddels redelijk goed, zegt Harms. „We hebben een vierde overloopparkeerplaats die goed wordt gebruikt. En als het nodig is zetten we verkeersregelaars in. De situatie van twee weken geleden heeft zich niet meer voorgedaan.”