Maquette Annen 1832 in gemeentehuis Gieten

Gieten, 3 juli 2018 – Donderdag 5 juli a.s. onthult wethouder Henk Heijerman de maquette van Annen 1832 in het gemeentehuis in Gieten. De maquette is tot en met 3 augustus te bezichtigen.

Onthulling

Een werkgroep van de Historische Vereniging Annen heeft deze maquette gemaakt. Naast de officiële onthulling van de maquette wordt er door de Historische Vereniging Annen ook een korte toelichting gegeven over het ontstaan van de maquette.

Oudste cartografische kaarten

De weergave van de kaarten uit het jaar 1832 is voor veel historische verenigingen een juist en betrouwbaar kaartbeeld om een maquette te bouwen. Het zijn namelijk de oudste cartografische kaarten waarop de bezitsregistratie per perceel staat aangegeven. Napoleon heeft hiervoor toen al in 1810 opdracht gegeven om een eerlijke grondbelasting te kunnen heffen. Dat de kaart het jaartal 1832 draagt, geeft aan dat het een hele klus is geweest over een periode van circa 20 jaar. Alleen al voor het noorden van Nederland zijn er 2500 kadasterkaarten en 500.000 percelen geregistreerd.

Maquette op reis

De maquette is verplaatsbaar en gaat na ongeveer een maand op reis door Annen, o.a. naar het Holthuys, de bibliotheek en obs De Eshoek. Daarna wordt bekeken of er ook nog andere geschikte plaatsen in Annen zijn. Ook bij evenementen kan de maquette worden opgesteld.

Openingstijden

De maquette is te bezichtigen in het gemeentehuis, Spiekersteeg 1 in Gieten van 6 juli tot en met 3 augustus op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur en op donderdag van 8.30 tot 19.00 uur.