Ga nuchter met de komst van de wolf om, maar ga er niet mee knuffelen

Is de wolf welkom in Nederland? Dat was de vraag die maandagavond centraal stond bij het eerste spoeddebat van het Dagblad van het Noorden. In de schaapskooi van Balloo gingen gedeputeerde Henk Jumelet, oud-staatssecretaris Henk Bleker, Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland en Ingrid van Huizen van LTO Noord met elkaar in debat.

Ruim tweehonderd belangstellenden kwamen naar het debat om te luisteren en mee te discussiëren over de wolf. De conclusie van de avond was helder: de wolf komt, daar kunnen we niets aan veranderen. Daarvoor moeten maatregelen genomen worden en moet er een fatsoenlijke vergoeding komen. Zowel voor de kosten voor het nemen van preventieve maatregelen als voor de schade aan de dieren.

Toch zijn de vier sprekers het niet eens wat de wolf in Nederland uiteindelijk doet. Is het zo dat als de wolf eenmaal gevestigd is en een territorium heeft, de schapen grotendeels links laat liggen en op reeënjacht gaat, zoals Bleker en Lelieveld beweren? Of wordt de angst van de agrariërs en LTO werkelijkheid en kun je onderzoeken uit Duitsland en Polen niet in Nederland toepassen, omdat het leefgebied anders is? Dat zal de toekomst moeten leren.