Brandweer Drenthe het langzaamst van Nederland

Drenthe is net als in 2016 hekkensluiter als het gaat om de landelijke responstijd van de brandweer. Dat meldt het CBS. Het statistiekbureau doet hier jaarlijks onderzoek naar.

Door, Marlow de Kleine

De responstijd is de tijd die de brandweer gemiddeld nodig heeft om van de kazerne naar de brandhaard te rijden. De brandweer van de Veiligheidsregio Drenthe was in 2017 met een responstijd van tien minuten en 42 seconden van alle korpsen het minst snel ter plekke.

Gert-Jan Stuivenberg van de Veiligheidsregio Drenthe heeft daar wel een verklaring voor. "Het heeft te maken hoe het gebied in Drenthe is opgebouwd", geeft Stuivenberg aan. "Die hoge responstijd komt mede door de uitgestrektheid van onze provincie en de verdeling van de posten."

Er zijn in Drenthe 36 brandweerkorpsen. Veel daarvan bestaan uit vrijwilligers. En niet iedereen is overdag beschikbaar. "Het zou mooi zijn als meer bedrijven de mogelijkheid bieden aan werknemers, die brandweervrijwilliger zijn, uit te rukken bij een brand." Als voorbeeld noemt Stuivenberg de samenwerking met Fokker in Hoogeveen.

Ook de trek van mensen naar de Randstad speelt een rol. "Veel werkgelegenheid gaat steeds meer en meer naar steden en dus trekken mensen ook weg uit dorpen. Dat houdt in dat er minder mogelijkheden zijn voor vrijwilligers bij de brandweer."

'Snellere brandweer redt niet meer mensen'

Volgens Stuivenberg is inzetten op een snellere aanrijtijd ook niet de oplossing. "Wij zeggen al jaren: een snellere brandweer gaat niet meer mensen redden. In bijna alle gevallen is de brandweer te laat om nog iemand uit een woning te redden die in brand staat. We zetten in op het voorkomen van brand, detectie door bijvoorbeeld het plaatsen van rookmelders en zelfredzaamheid van mensen."

Hoewel Stuivenberg het jammer vindt dat de responstijd niet omlaag is gegaan, is hij niet helemaal ontevreden. "Als het qua responstijd zo blijft, ben ik tevreden. We zullen niet gauw omlaag gaan met de tijd, daar heb ik geen illusies over. Dat heeft gewoonweg te maken met de geografie."