Jonge (18) verdachte die inreed op agenten bij Rolde komt vrij

ROLDE - De 18-jarige man uit Arnhem die 31 mei werd opgepakt voor het aanrijden van een politieauto, mag onder strenge voorwaarden naar huis. Dat besliste de rechtbank in Assen.

De man reed op 31 mei in op een politieauto bij Rolde. Twee agenten die erbij stonden, konden net op tijd opzij springen, anders waren ze geraakt. Dat stelt het Openbaar Ministerie. De Arnhemmer wordt verdacht van poging tot doodslag.

Schieten op auto

De politieagenten wilden de man op de Grolloërstraat in Rolde aanhouden, omdat hij in een gestolen BMW reed. Plotseling reed de Arnhemmer hard achteruit, waardoor voor de agenten een levensgevaarlijke situatie ontstond.

De agenten schoten daarna acht keer op de auto om hem te laten stoppen. Toch kon de man wegkomen. Hij vluchtte de N33 op. Met de politie achter zich aan, behaalde de man snelheden tot 220 kilometer per uur. In Appingedam belandde hij in een sloot.

Plofkraak

De Arnhemmer wordt ook verdacht van het voorbereiden van een plofkraak. In de kofferbak van de BMW werden onder meer gasflessen, regenpakken, bivakmutsen en een ontstekingsmechanisme gevonden. De man verklaarde bij de politie dat hij de spullen alleen vervoerde, maar zelf geen kraak wilde plegen.

De 18-jarige man zit sinds begin juni vast in een jeugdgevangenis in Nijmegen. De reclassering adviseerde dat de man naar huis kan als hij zich onder meer laat behandelen en elke avond om zeven uur thuis is. Ook krijgt hij een horecaverbod.

Enkelband

De rechtbank bepaalde dat de man ook elektronisch toezicht krijgt, zodat kan worden gecontroleerd waar de man is. Ondertussen loopt het onderzoek in de zaak nog. De rechtszaak tegen de Arnhemmer wordt 20 maart inhoudelijk behandeld.