Drentse gemeenten willen 1,1 miljoen euro voor schrappen azc's

De gemeente Aa en Hunze wil 339.730 euro van het Rijk voor het schrappen van het asielzoekerscentrum in Gieten.

Zes Drentse gemeenten hebben een claim ingediend bij het Rijk voor het afblazen van geplande azc's, voor een totaalbedrag van bijna 1,1 miljoen euro.

Borger-Odoorn wil ruim 260.000 euro, Coevorden 200.407 euro, De Wolden 173.761 euro, Coevorden 86.058 euro en Tynaarlo 56.986 euro. Het gaat hierbij om de vergoeding van voorbereidingskosten, zoals draagvlakonderzoek, het huren van zaaltjes en beveiliging tijdens informatiebijeenkomsten.

Burgemeesters waren teleurgesteld toen vorig jaar een aantal azc's werden geschrapt. Burgemeester Eric van Oosterhout van Aa en Hunze liet toen al weten de rekening bij het COA neer te leggen. "We zijn anderhalf jaar goed bezig geweest met de voorbereiding. Er zijn door ambtenaren vele uren ingestoken, er is overleg geweest met bewoners en ondernemers en de scholen waren er klaar voor. De rekening leg ik daar neer waar die hoort en dat is bij het COA", aldus Van Oosterhout.

De claims van de gemeenten worden geïnventariseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar het COA onder valt. Eind dit jaar wordt duidelijk hoeveel de gemeenten krijgen.